:::: VALIKKO ::::

Pirkkalan Pirkat Ry

  • Huh 01 / 2016
  • Kommentit poissa käytöstä
Pirkkalan_Pirkat_SB
Blogi

Historianosto: Kesälaitumelta liigakarsintaan

Suomalaisen salibandyväen kesken käy kuhina, kun halleilla ja sosiaalisessa mediassa keskustellaan siitä, mitä tapahtuu Tapanilan Erän ja Viikinkien fuusion myötä vapautuvalle miesten Salibandyliigan paikalle. Pelataanko liiga ensi kaudella 13 joukkueella? Nostetaanko liigakarsinnan hävinnyt Steelers kabinetin kautta? Mikä on liigasta suoraan pudonneen NST:n asema tässä palapelissä? Kysymyksiä on paljon, vastauksia ei vielä yhtään. Monenlaisia erilaisia näkemyksiä sekä ehdotuksia tilanteen ratkaisemiseksi on heitetty ilmoille, mutta virallisesti asiasta päättää Salibandyliiton hallitus ilmeisesti lähiviikkoina.

Historian hämäristä löytyy hieman tätä keskustelua sivuava tilanne kesältä 2001, jolloin Nurmon Jymy ilmoitti luopuvansa paikastaan miesten liigassa. Näin ollen liigaan oli syntynyt yllättäen keskellä kesää yhden joukkueen kokoinen aukko – mutta kuinkas sitten kävikään? Koska tapahtumiin liittyy myös Pirkkalan Pirkat, oli aivan pakko ottaa asiasta hieman selkoa.

Tuolloin vuonna 2001 nurmolaisilta vapautunut liigapaikka päätettiin ratkaista pelaamalla karsinnat elokuussa – noin kuukautta ennen liigan alkua. Pirkkain silloinen päävalmentaja Pasi Lähteenmäki muistelee nyt, että tieto uusintakarsinnasta tuli joukkueelle ihan puskista.

”Jos oikein muistan, siinä ei jäänyt kuin 2-3 viikkoa siihen, kun pelit sitten oikeasti olivat.”

Pirkat oli pelannut tuolloin 2000-01 seurahistorian ensimmäisen kauden salibandya miesten tasolla, kun Farlake Vikings oli siirtänyt toimintansa Pirkkain siipien suojiin. Kausi 1. divisioonassa sujui hyvin, ja lopulta Pirkat pääsi liigakarsintaan asti. Karsinnan ensimmäisessä vaiheessa Pirkat voitti FBC Turun niukimmalla mahdollisella erolla: viidennen ottelun rangaistuslaukauskisassa.

Liigakarsinnan viimeisessä vaiheessa Pirkat hävisi sitten Oulun Luistinseuralle suoraan otteluvoitoin 0-3.

Muutamassa kuukaudessa oli ehtinyt tapahtua paljon, kun keskellä kesää sitten joukkueelle tuli tieto uudesta mahdollisuudesta päästä liigaan.

”Meillä lähti silloin kevään jälkeen paljon pelaajia pois tai lopetti, ja joukkue muuttui kesän aikana paljon. Meillä oli oikeasti silloin elokuussa vielä joukkue levällään. Voidaan sanoa, että meidät yllätettiin ihan housut kintuissa”, Lähteenmäki kertoo.

Elokuun karsintasarjassa olivat mukana Pirkkain lisäksi Loviisan Tor ja FBC Turku. Sarja pelattiin yksinkertaisena eli kaikki kohtasivat toisensa kertaalleen. Pirkat hävisi sekä Loviisalle että FBC:lle. Lopulta Loviisa nousi voitettuaan myös FBC:n.

(Huom! Aiemmin jutussa luki, että sarjan kaikki pelit olisivat menneet ristiin, mutta Loviisan silloinen päävalmentaja Ray Backman korjasi tulostiedot oikeiksi Twitterissä, kiitos siitä!)

Näin 15 vuotta myöhemmin Pasi Lähteenmäki sanoo, että tulos oli varmasti Pirkkain kannalta hyvä. ”Into oli piukassa koko ryhmällä, mutta jälkikäteen voi sanoa, että siitä olisi tullut todella vaikea vuosi liigassa”, hän muistelee.

Noiden vuosien Pirkat-joukkue herättää kuitenkin lämpimiä muistoja silloisessa päävalmentajassa. ”Se oli todella hyvä jengi, hengen ja kaiken suhteen. Monessa kohtaa oli kyllä hemmetinmoista venymistä jätkiltä.”

Aika kuluu, mutta kaikki asiat eivät silti muutu. Tuolloin joukkueen apuvalmentajana toiminut Jani Lähteenmäki muistaa Pirkkalaan saapuneen Loviisan ison ja äänekkään fanijoukon, josta on vedettävissä melko suora yhteys myös nykypäivään.

”Siellä oli heillä mukana palosireeni, josta lähti aivan älytön ääni. Hallissa oli kamala meteli, ei siellä pystynyt ohjeita antamaan kenellekään”, Jani Lähteenmäki muistelee nyt.

Palosireeni on pysynyt Loviisan fanien matkassa 15 vuotta. Viimeksi tänä keväänä Pirkkalassa tuli joiltakin katsojilta valituksia desibelirajojen ylityksistä, kun vieraaksi saapuneen Torin kannattajat huudattivat veivattavaa laitettaan.

Näin aprillipäivänä täytyy huomauttaa, että vaikka keskellä elokuuta järjestettävä liigakarsinta kuulostaa äkkiseltään aprillilta, tämä tarina on ihan totisinta totta. Jos jutun faktoissa on jotain korjattavaa, pyydän ottamaan yhteyttä allekirjoittaneeseen. Jotain aukkoja on voinut jäädä, koska esimerkiksi liiton historiatilastoista ei saatu näin äkkiseltään vahvistusta kaikille yksityiskohdille.

 

Iiro-Pekka Airola
toiminnanjohtaja
Pirkkalan Pirkat ry

Kommentit on suljettu.