:::: VALIKKO ::::

Pirkkalan Pirkat Ry

  • Jou 08 / 2015
  • Kommentit poissa käytöstä
Naama
Blogi

Toiminnanjohtajan blogi: Juhlaa ja arkea

Pirkoilla oli muutaman viikon sisään kaksi hienoa juhlahetkeä. Ensin marraskuun puolivälissä seuran 80-vuotista taivalta juhlittiin kahvitilaisuudella, johon oli kutsuttu seuran kunnia- ja muita pitkäaikaisjäseniä sekä erilaisia yhteistyökumppaneita. Sitten itsenäisyyspäivänä Pirkat palkittiin kunnanhallituksen myöntämällä Pirkkala-palkinnolla, joka luovutettiin kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa.

Läsnäolo tilaisuuksissa veti mielen nöyräksi. Entisten ja nykyisten seuraihmisten tapaamisissa ja keskusteluissa tuli konkreettisesti esiin se, kuinka paljon Pirkkalan Pirkat on merkinnyt ja merkitsee yhä niin monelle ihmiselle. Itsenäisyysjuhlassakin Pirkkala-palkinnon julkistamisen ja jakamisen jälkeen moni kävi kättelemässä puheenjohtaja Toni Rantasta ja muita paikalla olleita Pirkkain edustajia sekä korostamassa omina mielipiteinään, että muistaminen meni oikeaan osoitteeseen eli Pirkoille. Tämä osoitti kouriintuntuvasti, että seura merkitsee paljon monille ihmisille.

Pirkkala-palkinnon perusteluna oli pähkinänkuoressa: ”Seura aktivoi kaiken ikäisiä kuntalaisia liikkumaan. Toimintaa on niin lapsille kuin varttuneemmillekin, huippu-urheilua unohtamatta.”

Kärjistetysti voidaan kuitenkin muistuttaa, että seura sinälläänhän ei ole mitään, se on vain rekisterimerkintä Patentti- ja rekisterihallituksen papereissa. Suomi on yhdistysten luvattu maa, mutta monet niistä ovat olemassa vain pöytälaatikoissa lomakkeissa makaavina muistoina. Pirkkalan Pirkkainkin merkityksen muodostaa toiminta ja ennen kaikkea sitä toteuttavat ihmiset. Näistä kumpuavat sosiaaliset suhteet ja muistot sitovat ihmisten tunteet kiinni seuraan ja muodostavat siteen, joka parhaimmillaan kestää läpi elämän.

Tämä on suurin voimavara, joka yhdistystoiminnassa piilee. Urheiluseuroissa, jos missä, se vielä korostuu, sillä urheiluhan on ennen kaikkea tunnetta: voittojen tuomaa iloa ja joskus myös tappioista jäävää (hetkellistä) karvauden makua, mutta ennen kaikkea se tuo mahdollisuuden kehittää itseään fyysisesti ja myös henkisesti. Urheilu tuo elämään myönteisen sosiaalisen piirin, joka tuo virtaa myös muuhun arkiseen aherrukseen työpaikoilla ja kouluissa.

Edellä kerrotut tilaisuudet muistuttivat konkreettisesti myös siitä, miten pitkä ja kunniakas historia Pirkkalan Pirkoilla on. Sitä täytyy kunnioittaa ja se on seuralle iso voimavara, mutta tietenkään urheiluseurassakaan ei voida elää pelkästään mennessä, vaan tärkeintä tämä hetki ja myös katse tulevaisuuteen. Meidän nykyisin seurassa toimivien tärkeä tehtävä on omalta osaltamme taata, että seura voi hyvin ja kehittyy myös nykyajassa.

Parhaiten kunnioitamme historiaa toimimalla Pirkkain eteen joka päivä niin hyvin kuin osaamme. Kun teemme nyt oman osamme viisaasti ja vastuullisesti, se antaa myös Pirkoille parhaat mahdolliset eväät myös seuran tuleville 80 toimintavuodelle. Urheilu-uutisissa riittää varoittavia esimerkkejä siitä, mikä voi olla seurauksena heppoisilla pohjilla toimiville urheiluseuroille, kun ne tavoittelevat pikavoittoja laput silmillä. Historiattomuus ja juurettomuus voi tuoda näköalattomuutta, mutta onneksi Pirkoissa ei todellakaan ole tätä ongelmaa.

Vaikka tämä kirjoitus alkoikin juhlahetkien kertauksella, voisi muistuttaa, että urheiluseurassa itse asiassa suurinta juhlaa on juuri arki: tämän päivän treenit, viikonlopun peli… Ne hetket, kun saa harrastaa rakastamaansa urheilulajia ja kehittyä siinä. Osata jokin asia paremmin kuin viime kuussa – ja tietää, että hyvin harjoittelemalla ensi kuussa sen osaa vielä paremmin. Tämä toimii ohjenuorana seurassa niin kaikille urheilijoille, toimihenkilöille kuin taustatoimijoillekin.

Hyvää joulunodotusta ja loppuvuotta kaikille seuraihmisille!

 

Iiro-Pekka Airola
toiminnanjohtaja
Pirkkalan Pirkat ry

 

PS. Pahoitteluni tänä vuonna liian hiljaisesta blogikirjoitusten julkaisutahdista. Uudenvuodenlupaukseni olkoon, että vuonna 2016 julkaisen näitä huomattavasti tiheämmin! Tarkoitus on myös muulla tavoin tuoda uusia tuulia seuramme sisäiseen viestintään ja toiminnastamme kertomiseen, mutta niistä lisää hieman tuonnempana…

Kommentit on suljettu.